Starten på internet heter Arpanet


29 oktober 1969 skickas det första meddelandet på det som i dag är internet. Vid den tiden heter nätverket Arpanet, och drivs av det amerikanska försvaret.

I september 1969 länkas Arpanets första dator med en sprillans ny, specialbyggd maskin, en IMP – Interface Message Processor (som ni ser på bilden här ovanför). Och några veckor senare, 29 oktober klockan halv elva på kvällen skickar forskargruppen på UCLA, ledd av professor Leonard Kleinrock, iväg ett meddelande till en dator på Stanford drygt 50 mil därifrån. Det innehåller endast bokstäverna L och O (forskarna hade tänkt skriva LOGIN men servern kraschade).

Arpanet är ett av många nätverk som utvecklas under 60-talet i både USA, England och Frankrike.

Tecknad serie som representerar ett telefonsamtal mellan två karaktärer: Hallå det är Bill. - Det är Charlie! Ska vi prova igen? - Okej! - Ok... Nu skriver jag ett "L"... - Det funkade!

Illustration av Jesper Wallerborg.

Här börjar allt

Leonard Kleinrock, till höger, är en av Arpanets viktigaste personer.

En man står bredvid något slags elskåp. Bredvid är en karta med linje mellan Stanford University och UCLA.

Paketutbyte, TCP/IP och tidsdelning

På den amerikanska forskningsmyndigheten ARPA (Advanced Research Projects Agency) jobbar datorforskaren Joseph Licklider. Han är den som kläcker idén till det som blir internet, men det finns många andra på myndigheten som gör betydande insatser för att förverkliga planerna. Leonard Kleinrock uppfinner kommunikationstekniken ”paketutbyte” (packet switching), Vinton Cerf and Robert Kahn kommer på TCP/IP-protokollet (som fortfarande utgör grunden för det internet vi har i dag).

En annan viktig upptäckt är tidsdelningssystemen (time-sharing), som innebär att flera personer kan använda samma dator. Det är ju egentligen det man gör på internet, delar datorer med varandra.

E-posten skapas

1971 skickas det första e-postmeddelandet på Arpanet – från en dator till en annan som står precis bredvid. Fler och fler datorer på amerikanska forskningsanstalter och laboratorium kopplas sedan upp, nätet växer och 1973 är det hela fyrtio datorer uppkopplade.

Nätverket blir internationellt

Samma år kopplas den första utländska datorn upp mot Arpanet utanför USA. Den är norsk och kopplas upp via satellit. Men om vi ska vara lite petiga går faktiskt den första internetkontakten via markstationen i Tanum i Bohuslän, som tar emot signalerna och skickar dem vidare till Norge. Först då blir internet internationellt.